Brokuły i czosnek to jedno z najzdrowszych połączeń. Oczywiście gotowanie odbiera im trochę właściwości, ale dodaje smaku.
Składniki:
- brokuł 500 g
- 10 ząbków czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 l bulionu
- 1 cebula
- ostra papryka
- olej
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i ziemniaki, podsmażamy mieszając ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy brokuły i smażymy jeszcze kolejne 5 minut. Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem - uwaga! Nie smażymy bezpośrednio w garnku, ponieważ tworzy się osad na dnie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę papryki, sól i pieprz do smaku. Gotujemy ok. 25 minut. Całość blendujemy na gładko.
Najlepiej podawać z tartym serem typu Parmezan.
Więcej znajdziesz na
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz