Nie do końca wiem, jak nazwać to danie, więc zostańmy przy roboczej nazwie Włoskie smaki.
Składniki:
- opakowanie Piada Sfogliata (teoretycznie można zastąpić tortillą, ale to nie będzie to samo)
- rukola
- koncentrat pomidorowy
- oliwki
- szynka parmeńska
- mozarella lub żółty ser tarty
- bazylia, oregano, suszone pomidory z czosnkiem
- jogurt grecki
- czosnek
Zaczynamy od sosu - mieszamy 4 łyżki koncentratu pomidorowego z odrobiną wody i przyprawami. Tą mieszanką smarujemy placek. Nakładamy rukolę, szynkę parmeńską, pokrojone oliwki, całość posypujemy serem i zginamy w połowie, mocno dociskając. Kładziemy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) po ok. 1 minucie z każdej strony.
Serwujemy z dowolnym dipem. W tym przypadku niezawodny czosnkowy - jogurt grecki wymieszany z wyciśniętym czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz