wtorek, 11 lipca 2017

Grecka Pita z kurczakiem

Gdybym miała wybrać moją ulubioną grecką potrawę to zdecydowanie byłaby to pita. W kwestii fast foodów to mój mocny faworyt. I chociaż wersja domowa nie smakuje tak, jak ta jedzona przy plaży to mimo wszystko jest warta spróbowania.

Składniki:

- bułki pita
- 500 g filetu z kurczaka
- jogurt grecki
- 4 ząbki czosnku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej papryki
- 10 oliwek
- ser typu feta
- dowolna sałata
- przyprawa gyros

Jogurt grecki mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i zostawiamy, aby sos się przegryzł. Sałatę, pomidorki, paprykę pokrojoną w kostkę, oliwki i ser mieszamy. Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na patelni, pod sam koniec dodajemy przyprawę gyros. Jeszcze gorącego dodajemy do sałaty, polewamy sosem i mieszamy. Bułki pita podgrzewamy według przepisu na opakowaniu i wypełniamy nadzieniem.

Pyszności!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz