piątek, 30 września 2016

Asia on my mind #2 - tajska zupa z kurczakiem

Chociaż właśnie wróciłam z zupełnie przeciwnej strony globu, do kuchni dziś zawita Azja. Tajska zupa z kurczakiem zainspirowana knajpką, z której czasami zamawiamy jedzenie do pracy (YumYum w Krakowie, polecam). W zasadzie bez wydziwianych składników, bo jeśli lubicie wschodnią kuchnię to pewnie tak jak ja macie je w domu.

Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 10 pieczarek
- mleczko kokosowe
- 3 ząbki czosnku
- chilli cayenne
- olej do smażenia (najlepiej kokosowy)
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka czerwonej pasty curry
- sok z połowy limonki
- kolendra
- bulion (warzywny lub z kurczaka)


W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka, tak aby się nie zbrązowił. Dodajemy chilli cayenne i wyciśnięty czosnek oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Zalewamy bulionem i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy 15 min. Łączymy z pastą curry, sosem sojowym i sokiem z limonki. Gotujemy 10 min. Dekorujemy kolendrą i wcinamy. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz