Kurki w tym roku zawładnęły moim sercem i kuchnią. Do tego stopnia, że pokusiłam się o pierwsze w życiu przetwory. Aby zimowe obiady też zawierały cząstkę lata.
Kurki na maśle - składniki:
- kurki
- cebula
- masło
- pieprz
- sól
Rozgrzewamy na patelni masło, przesmażamy cebulę i dodajemy kurki. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy 20 minut.
Napełniamy słoiki do około 3/4 wysokości. Wstawiamy do dużego garnka z zagotowaną wodą (tak by woda zakryła słoiki) i pasteryzujemy 45 minut. Następnego dnia powtarzamy pasteryzację.
Dzięki tym zapasom będę przygotowywać najlepszy na świecie sos kurkowy.
Sos kurkowy - składniki:
- 200 g kurek
- 2 łyżki masła
- cebula
- 50 ml białego wina
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- mała śmietana 30%
Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulę. Dodajemy wino i kurki, dusimy około 15 minut. W międzyczasie dodajemy wyciśnięty czosnek i doprawiamy. Do uduszonych grzybów dodajemy śmietanę, zagotowujemy i mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.
Do czego? Do steków, do polędwiczek, do gulaszu, do makaronu. Ja już głodnieję, a Wy?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz