niedziela, 2 października 2016

Gulasz cielęcy z papryką i pieczarkami

Prawdziwy gulasz musi być wołowy. Ale gulasz cielęcy... jest delikatniejszy i nie mniej smaczny.
A w dodatku zdrowszy! Same zalety.

Składniki:
- 500 g gulaszu cielęcego
- 250 g pieczarek
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- ostra papryka
- białe wino
- pieprz
- sól
- olej do smażenia



Mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy w ostrej papryce. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso do momentu, kiedy osiągnie złotobrązowy kolor. Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki. Chwilę dusimy i zalewamy wodą, dodajemy soli i pieprzu. Na małym ogniu dusimy około 1,5 h. Pod koniec możemy zagęścić sos wodą z mąką.


Idealny posiłek na rozgrzewający jesienny obiad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz