wtorek, 19 lutego 2019

Włoskie smaki #9 Parmigiana z mięsem mielonym

Danie podpatrzone u koleżanki z pracy, która kiedyś przyniosła bardzo zmakowicie wyglądającą zapiekankę. Gdy dowiedziałam się, że to Parmigiana natychmiast sprawdziłam, co kryje się pod tą nazwą. Lubię bakłażana, idealnie! Ale wiadomo... posiłek bez mięsa się nie liczy, więc podaje przepis na moją wersję zmodyfikowaną dla potrzeb typowego mięsożercy.

Składniki:

- 2 bakłażany
- mięso mielone wołowe 500g
- puszka pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- papryka chilli
- świeża bazylia
- ser żółty lub mozarella
- oliwa

Bakłażana myjemy i kroimy w wąskie plastry. Plastry zasypujemy solą i odstawiamy na co najmniej 15 min, żeby bakłażan mógł się spocić i oddać swoją goryczkę. Po tym czasie plastry myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy czosnek, trochę chilli, pomidory i posiekaną bazylię. Sos dusimy na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Drugą patelnię smarujemy oliwą i kolejno obsmażamy na złoty kolor plastry bakłażana. Układamy je na spodzie naczynia żaroodopornego, przykrywamy warstwą sosu, kolejnymi plastrami, sosem i plastrami. Na ostatniej warstwie kładziemy ser. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st 40 minut.






Więcej znajdziesz na

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz