sobota, 9 lutego 2019

Kaczka z jabłkami i majerankiem

Kaczka to jedno z moich ulubionych mięs - jest zdrowe, stosunkowo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dziś kolejny pomysł na danie z kaczki.

Składniki:

- 2 filety z piersi kaczki
- czosnek granulowany
- ostra papryka
- majeranek
- 1 jabłko
- 3 ząbki czosnku

Nacinamy skórę kaczki w kratkę i dokładnie obtaczamy z obu stron w przyprawach. Kładziemy mięso skórą do dołu na zimnej patelni i powoli ją podgrzewamy, wytapiając tłuszcz (aż do złotego koloru). Przewracamy na drugą stronę i krótko smażymy (aż do zezłocenia).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok. 1 h, co jakiś czas obracając. W międzyczasie pokrojone, obrane jabłko mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i majerankiem i dodajemy do mięsa w piekarniku.


Więcej znajdziesz na

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz