środa, 6 lutego 2019

Niezły Meksyk #4 - Quesadilla z kurczakiem

Wspominałam już, że uwielbiam kuchnię meksykańską? Jeśli nie, to ostrzegam, że tak jest. W czasie podróży po Stanach byłam w raju. W Krakowie na szczęście mamy Taco Mexicano i ich obłędną quesadillę. I co lepsze, w domu też nie trudno odtworzyć ten smak.

Składniki:

- pierś z kurczaka ok. 500 g
- przyprawa do gyrosa
- ser tarty
- placki tortilli
- 2 pomidory
- 1/2 czerwonej cebuli
- kolendra
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- olej do smażenia
- śmietana 18% (do podania)

Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju i doprawiamy (tuż przed końcem smażenia) przyprawą do gyrosa. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę, podobnie cebulę i siekamy kolendrę - całość mieszamy i doprawiamy wyciśniętym czosnkiem. Na placku tortilli wykładamy pomidorki, na to kurczak i tarty ser (obficie). Składamy na pół. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, kładziemy tortillę i podgrzewamy przez ok. 1 min z każdej strony.

Doskonale smakuje z kwaśną śmietaną.




Więcej znajdziesz na

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz