wtorek, 2 kwietnia 2019

Soczewica z chorizo i pomidorami

Sycące danie, które jest bogatym żródłem białka i likopenów. Idealne po siłowni! I bardzo rozgrzewające.

Składniki:

- szklanka czerwonej soczewicy
- pół pęta chorizo lub innej pikantnej kiełbasy (np. węgierskiej)
- 3 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- ser do posypania

Zagotowujemy 3 szklanki wody. Do wrzącej wsypujemy szklankę soczewicy i gotujemy 7 minut. Pod koniec gotowania solimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną drobno kiełbasę i razem przesmażamy przez około 2 minuty. Dodajemy pokrojone pomidory (bez skórki) i wyciśnięty czosnek. Dusimy do momentu rozpadnięcia się pomidorów.

Mieszamy sos z soczewicą i posypujemy serem.





Więcej znajdziesz na

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz