poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Zatrzymać smaki lata

W tym sezonie w mojej kuchni królują kurki. Do tego stopnia nam posmakowały, że po raz pierwszy zdecydowałam się na przetwory! Mam nadzieję, że dzięki mini zapasowi uda mi się je przemycić też zimą.

Ale póki świeże są na wyciągnięcie ręki... Najprostszy na świecie makaron z kurczakiem i kurkami.

Składniki:
- dowolny makaron
- 500 g kurczaka
- 200 g kurek
- natka pietruszki
- sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie
- duża śmietana 18%
- parmezan do podania

Nastawiamy wodę na makaron. W międzyczasie pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy czosnek i zioła prowansalskie, a następnie wrzucamy oczyszczone kurki i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy do zagotowania i chwilę gotujemy.

Serwujemy z natką pietruszki i parmezanem. Pychota!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz