poniedziałek, 6 lutego 2017

Asia on my mind #3 - Pad Thai z cielęciną

Typowy przysmak tajskiej ulicy - Pad Thai. Smażony makaron z mięsem lub krewetkami jest jednym z moich ulubionych dań azjatyckich. Ten z cielęciną jest trochę czasochłonny, ale jeśli zamiast tego wybierzecie kurczaka lub krewetki zrobicie go w 20 min.

Składniki:

- 250 g cielęciny pokrojonej w kostkę
- makaron ryżowy
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- imbir
- sos rybny
- sos ostrygowy
- czerwona pasta curry
- cebula dymka
- orzeszki ziemne
- 2 jajka
- kiełki fasoli mung
- mąka
- olej kokosowy
- cukier trzcinowy
- 2 limonki

Makaron namaczamy w letniej wodzie. Cielęcinę doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką. Na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym obsmażamy mięso. Zalewamy szklanką wody lub bulionu wołowego i dusimy pod przykryciem około godzinę (aż mięso będzie miękkie).

W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy łyżeczkę pasty curry, łyżeczkę cukru, łyżkę sosu rybnego i sok z połowy limonki. Mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

Gdy mięso jest już gotowe, na patelni lub woku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i starty imbir z łyżką sosu ostrygowego i 2 łyżkami sosu rybnego. Wbijamy jajka i intensywnie mieszamy. Dodajemy mięso razem z sosem i  mieszamy. Dorzucamy makaron, dokładnie mieszamy i podsmażamy około 4 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Następnie wlewamy sos pad thai, kiełki fasoli i dymkę. Całość doprawiamy sokiem z połowy limonki.

Podajemy z drobno posiekanymi orzeszkami i ćwiartką limonki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz