poniedziałek, 20 lutego 2017

Najprostsze krewetki z czosnkiem i suszonymi pomidorami

Krewetki to jedna z tych potraw, które jeszcze do niedawna omijałam szerokim łukiem, aby teraz zajadać się nimi z niekłamaną przyjemnością. Moja ulubiona wersja to ta najprostsza, na maśle, z dużą ilością czosnku i suszonymi pomidorami. Szybki sposób na (wspólną) kolację na ciepło.

Składniki:

- krewetki (im większe tym lepiej, ja najczęściej używam tych najłatwiej dostępnych Vannamei)
- suszone pomidory
- rozmaryn
- 4 ząbki czosnku
- masło i oliwa

Jeśli kupiliście mrożone krewetki to przed smażeniem trzeba je odmrozić - najszybciej będzie przełożyć je do durszlaka i polać zimną wodą z kranu. Ja następnie zdejmuje z nich pancerzyki (mniej zabawy na talerzu).

Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła, wrzucamy krewetki i podsmażamy. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Smażymy aż odparuje płyn i dodajemy pokrojone suszone pomidory.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz