Dzisiejsze danie powstało jako tzw. czyszczenie lodówki - dary z działki Teściów nie mogły się zmarnować.
Składniki:
- 2 steki wołowe (np. z łopatki)
- 300g fasolki szparagowej
- 3 ząbki czosnku
- sos sojowy
- papryka ostra
- szklanka bulionu
- ryż/ makaron
Co najmniej 2h przed przygotowaniem mięso kroimy w cieniutkie paski i marynujemy w wyciśniętym czosnku, łyżeczce sosu sojowego i ćwiartce łyżeczki ostrej papryki. Trzymamy w lodówce.
Ryż albo makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Fasolkę szparagową wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 20 min.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy zamarynowane mięso i smażymy 10 min. Po tym czasie dodajemy odcedzoną fasolkę i przesmażamy około 2 min. Dodajemy ryż/makaron, zalewamy bulionem i mieszając podsmażamy około 2 min.
Więcej znajdziesz na
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz