wtorek, 2 sierpnia 2016

Niezły Meksyk #1 - Tortilla

Kuchnię meksykańską uwielbiam od... kilku lat. Najpierw zachwycił mnie pewien Meksykanin, ale ostatecznie moje serce skradły te pełne przypraw i aromatów potrawy. Na szczęście mój główny degustator lubi odrobinę chilli, nie tylko w naszym związku.

Składniki: 
- 4 tortille
- 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki czerwonej fasoli
- koncentrat pomidorowy
- 50 g żółtego sera
- kwaśna śmietana
- chilli cayenne
- pieprz
- sól


Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. W międzyczasie podsmażamy mięso mielone do zrumienienia. Doprawiamy pieprzem i solą, wyciskamy czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, pół puszki kukurydzy i fasoli czerwonej oraz słoiczek koncentratu pomidorowego. Ostrożnie dodajemy chilli cayenne - dla mniej odpornych płaska łyżeczka, bardziej wytrwali mogą spróbować więcej. 

Na tortillę nakładamy farsz mięsny, posypujemy żółtym serem i zawijamy. Wkładamy do piekarnika na max. 5 min. Serwujemy z kwaśną śmietaną. Pychota!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz