środa, 14 grudnia 2016

Stek z tuńczyka

O tym, że przygotowanie steka nie jest takie straszne jak go malują już rozmawialiśmy. Tym bardziej nie ma co się bać tuńczyka. A wręcz przeciwnie - wcinajcie, szczególnie po siłowni. Ważne tylko, żeby pamiętać, że nie można go jeść za często - raz w tygodniu to odpowiednia dawka.

Składniki:
- stek z tuńczyka 
- przyprawa do ryb
- 2 ząbki czosnku
- masło

Tuńczyka myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy rybę i obsmażamy po ok. 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Zmniejszamy temperaturę i dosmażamy. Przekładamy do folii aluminiowej, zawijamy, by ryba doszła. Po przełożeniu na talerz wyciskamy czosnek i dodajemy cienki plasterek masła. 

Do tuńczyka idealnie pasuje sałatka nicejska. Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz