czwartek, 2 marca 2017

Włoskie smaki #4 Piada

Mój jadłospis w dużej mierze uzależniony jest od tego, co jest dostępne w sklepach. A że najbliżej mam do Biedronki? Tygodnie tematyczne w Biedrze i Lidlu należą do moich ulubionych. Do tego stopnia, że gazetki z Biedronki trzymam na półce, bo zawsze znajdzie się tam jakiś ciekawy przepis, który pomoże mi stworzyć szybką kolację.

Nie do końca wiem, jak nazwać to danie, więc zostańmy przy roboczej nazwie Włoskie smaki

Składniki: 
- opakowanie Piada Sfogliata (teoretycznie można zastąpić tortillą, ale to nie będzie to samo)
- rukola
- koncentrat pomidorowy
- oliwki
- szynka parmeńska
- mozarella lub żółty ser tarty
- bazylia, oregano, suszone pomidory z czosnkiem
- jogurt grecki
- czosnek


Zaczynamy od sosu - mieszamy 4 łyżki koncentratu pomidorowego z odrobiną wody i przyprawami. Tą mieszanką smarujemy placek. Nakładamy rukolę, szynkę parmeńską, pokrojone oliwki, całość posypujemy serem i zginamy w połowie, mocno dociskając. Kładziemy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) po ok. 1 minucie z każdej strony. 

Serwujemy z dowolnym dipem. W tym przypadku niezawodny czosnkowy - jogurt grecki wymieszany z wyciśniętym czosnkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz