niedziela, 3 marca 2019

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

Polędwiczki mają kilka zalet, ale szczególnie wśród nich wyróżnia się szybkość przygotowania. Idealne danie, gdy nie masz pomysłu na obiad i nie chcesz spędzić pół dnia w kuchni.

Składniki:

- polędwiczka wieprzowa ok. 500 g
- suszone pomidory
- śmietana 12 %
- pietruszka
- oregano, czosnek granulowany
- czarny pieprz świeżo mielony
- białe wytrawne wino (1/2 szklani)
- oliwa do smażenia

Polędwiczki kroimy wzdłuż i następnie na ok. 5 cm kawałki. Delikatnie rozbijamy, doprawiamy oregano i czosnkiem. Podsmażamy na oliwie przez ok. 2 min z każdej strony. Zalewamy winem, odparowujemy. Dodajemy szklankę wody i dusimy pod przykryciem ok. 30 min. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i posiekaną pietruszkę. Zalewamy śmietaną, posypujemy pieprzem i gotujemy, mieszając, do zgęstnienia sosu.


Więcej znajdziesz na

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz