W mojej kuchni ostatnio gości coraz więcej kasz. Tu, w wersji tarty, stanowi zdrową i zdecydowanie mniej kaloryczną opcję niż ta tradycyjna, na kruchym cieście.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 3 ząbki czosnku
- 5 plasterków szynki parmeńskiej
- brokuł
- duży jogurt (najlepiej grecki)
- mozarella
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez 15 min. Odcedzamy, mieszamy z 1 jajkiem i wykładamy "ciastem" formę do tarty. Podpiekamy 15 min. W międzyczasie gotujemy brokuła. Wyciągamy spód z piekarnika i układamy na nim szynkę, brokuła. Jogurt mieszamy z jajkiem, dodajemy przeciśnięty czosnek i zioła, mieszamy i zalewamy tartę. Na wierzchu układamy pokrojoną cienko mozarellę i zapiekamy w piekarniku kolejne 15 min.
Więcej znajdziesz na
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz