poniedziałek, 25 lipca 2016

Bakłażanowe małe co nieco

Bakłażan nie jest najczęstszym gościem w mojej kuchni. Ale muszę to zmienić! Niskokaloryczny, wysoka zawartość błonnika i działanie antyrakowe? Biorę w ciemno!

A pozostając w temacie kolacji na ciepło, bakłażanowe grzanki będą idealne też na imprezę.

Składniki:
- bakłażan
- pesto
- dowolny ser (u mnie feta i ser żółty)
- dowolna wędlina/ kiełbasa (u mnie chorizo i szynka szwarcwaldzka)
- pomidory suszone
- oliwki
- oliwa


Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. W międzyczasie myjemy bakłażana i obieramy* ze skórki (*kwestia uznania, ja akurat tak wolę) oraz kroimy na plastry grubości około 1 cm. Plastry smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika na 15 min. 

Po tym czasie wyjmujemy oberżynę (och, jak to cudnie brzmi!) z piekarnika, smarujemy pesto, na to nakładamy wędlinę, oliwki i pomidory suszone i posypujemy serem. Pieczemy kolejne 15 min. i wcinamy. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz