Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 2 garście szpinaku baby
- 6 pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- duża śmietana 12%
- białe wino wytrawne
- sól/pieprz/zioła prowansalskie/ostra papryka
- ser typu parmezan
- 200 g makaronu
Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Uwaga, nie dopuszczamy do zrumienienia! Przekładamy na talerz. Na patelnię wyciskamy czosnek i lekko podsmażamy. Dolewamy odrobinę wina i czekamy aż odparuje. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do miękkości, wrzucamy szpinak. Gdy tylko "zwiędnie" dolewamy śmietanę, dodajemy kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje.
Podajemy z dowolnym ugotowanym makaronem, posypane parmezanem. Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz