poniedziałek, 16 stycznia 2017

Pasta z krewetkami i suszonymi pomidorami

Jest kilka składników, które jeszcze kilka lat temu omijałam szerokim łukiem, a teraz nie wyobrażam sobie, że mogłam ich nie jeść. W dzisiejszej propozycji występują aż 2 z nich - krewetki i suszone pomidory. To szybki sposób na pyszną kolację na ciepło.

Składniki:

- 225 g krewetek
- 7-10 pomidorów suszonych
- pietruszka
- rozmaryn
- 5 ząbków czosnku
- masło klarowane (do smażenia)
- śmietana 12% lub jogurt naturalny
- dowolny makaron
- ser do posypania (najlepiej parmezan)

Krewetki odmrażamy płucząc pod bieżącą wodą. Przygotowujemy makaron. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy krewetki i obsmażamy około 5-7 minut. W międzyczasie wyciskamy czosnek i doprawiamy rozmarynem. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory, mieszamy całość i na małym ogniu dusimy, żeby krewetki przesiąkły smakiem pomidorów. Całość zalewamy śmietaną lub jogurtem, doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia, po czym posypujemy obficie posiekaną pietruszką. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane serem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz