niedziela, 1 stycznia 2017

Noworoczna gastrofaza, czyli pikantne pałki z kurczaka

Jak tam forma w Nowym Roku? Postanowienia już złamane, czy jeszcze nie zdążyliście wstać z łóżka, więc nie było okazji? :-)

Jeśli jesteście w stanie się zebrać i wejść do kuchni to proponuję pikantne danie w sam raz na "dzień po".

Składniki:
- pałki (podudzia) z kurczaka
- udka z kurczaka
- skrzydełka z kurczaka

Marynata:
- 3 ząbki czosnku
- pieprz chilli cayenne (1 łyżeczka)
- słodka papryka (1 łyżeczka)
- sól himalajska
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki keczupu

Wszystkie składniki marynaty mieszamy i wkładamy do niej mięso. Dokładnie obracamy, tak by wszystkie kawałki równomiernie pokryły się marynatą. Wkładamy całość do lodówki co najmniej na 1/2 h (idealnie nawet na całą noc).


Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. ok. 50 min.

Doskonałe z pieczonymi ziemniaczkami, sosem czosnkowym i ogórkami konserwowymi.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz