Kilka dni temu, przy okazji weekendu w górach, wstąpiliśmy do Litworowego Stawu w Białce Tatrzańskiej. Restauracja godna polecenia, a stek cielęcy... śnił mi się po nocach. Jest szybki w przygotowaniu, soczysty i smaczny, a cielęcina sama w sobie jest bardzo zdrowa.
Składniki:
- steki z polędwicy/ligawy cielęcej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- szynka parmeńska
- białe wytrawne wino
- 2 łyżeczki masła (z lodówki)
- oliwa
Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Owijamy dokładnie szynką parmeńską, którą mocujemy za pomocą wykałaczek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy mięso (w sumie ok. 5 minut, co minutę obracamy). Wlewamy wino, pozwalamy mu odparować i dodajemy masło. Mieszamy, by powstał lekko gęsty sos.
Doskonale pasują pieczone ziemniaczki i mizeria. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz