piątek, 18 listopada 2016

Jagnięcina w szynce parmeńskiej

Jedzmy jagnięcinę! To bardzo zdrowe mięso, dobre dla osób z podwyższonym cholesterolem, łatwe w przyrządzeniu i po prostu smaczne. Trochę trudno dostępne, ale bywa w Biedronce (w sumie jest teraz). W Krakowie można też jej szukać na Kleparzach i Targu Pietruszkowym.

Składniki:
- 3 steki jagnięce
- 3 plasterki szynki (parmeńskiej/szwarcwaldzkiej itp)
- sól, pieprz, oregano
- świeża szałwia
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- białe wino

Nagrzewamy piekarnik do 170 st. W międzyczasie z mięsa odkrajamy tłuszcz, lekko rozbijamy je tłuczkiem, przyprawiamy i obkładamy szynką (można ją umocować wykałaczką). Całość oprószamy mąką. Na patelni podgrzewamy oliwę i masło. Obsmażamy mięso do zbrązowienia (po ok. 3 min z każdej strony), potem dolewamy wino i czekamy aż odparuje. Mięso razem z sokiem z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 25 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz