czwartek, 3 listopada 2016

Carbonara

Jesienią można. A nawet trzeba! Czymś trzeba tą ponurą porę roku rozweselić.

Składniki: 

- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki białego wina
- pół natki pietruszki
- śmietana 18%
- 3 żółtka
- 2 łyżki sera typu Parmezan, Pecorino, Gran Padano
- makaron (polecam świeży Bigoli z Lidla)
- pieprz 

Gotujemy makaron. Na patelni przysmażamy pokrojony w kostkę boczek, aż się zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz. Przekładamy z patelni i w jego miejsce wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy do zbrązowienia, wyciskamy czosnek i wlewamy wino. Dusimy 5 minut. 

Żółtka mieszamy z 2 łyżkami śmietany i serem. Do cebuli wlewamy resztę śmietany i wrzucamy boczek. Dolewamy jajka ze śmietaną i zmniejszamy ogień. Mieszamy, czekając aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną pietruszkę, dużo świeżo zmielonego pieprzu i mieszamy całość sosu z makaronem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz