Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 3 jajka
- 30 dag kiełbasy
- 4 plasterki boczku
- ser żółty
- jogurt naturalny
- serek topiony
- kefir
Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki, podobnie jak kiełbasę. Jogurt mieszamy z serkiem topionym. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, kiełbasę, ziemniaki, smarujemy jogurtem z serkiem, kładziemy pokrojone w plasterki jajka, plastry boczku i ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 min. Około, bo zależy, czy po tym czasie ziemniaki będą miękkie. Na 10 min przed końcem pieczenia na zapiekance rozkładamy ser żółty (w plastrach lub tarty).
Z kefirem smakuje najlepiej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz