wtorek, 11 października 2016

Najbardziej niefotogeniczne danie świata - zapiekanka

Dziś po raz kolejny przepis Taty. To danie jest absolutnie niefotogeniczne, raczej kaloryczne, ale taaaaakie pyszne! No i kiedy, jeśli nie jesiennym popołudniem? Do lata jeszcze daleko, zdążycie schudnąć do wakacji :).

Składniki: 
- 6 dużych ziemniaków
- 3 jajka 
- 30 dag kiełbasy 
- 4 plasterki boczku 
- ser żółty 
- jogurt naturalny 
- serek topiony 
- kefir

Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki, podobnie jak kiełbasę. Jogurt mieszamy z serkiem topionym. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, kiełbasę, ziemniaki, smarujemy jogurtem z serkiem, kładziemy pokrojone w plasterki jajka, plastry boczku i ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 min. Około, bo zależy, czy po tym czasie ziemniaki będą miękkie. Na 10 min przed końcem pieczenia na zapiekance rozkładamy ser żółty (w plastrach lub tarty). 

Z kefirem smakuje najlepiej! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz