czwartek, 27 października 2016

Sernik czekoladowy z malinami

Jednak zamrożenie malin było dobrym pomysłem! Dzięki temu możemy się cieszyć smakiem lata, kiedy za oknem ta... jesień? No zima chyba. Trzeba się leczyć czekoladą, jak nic.

Składniki: 

Na masę:
- 500 g twarogu delikatnego, zmielonego (np. President)
- 250 g mascarpone
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- tabliczka gorzkiej czekolady 

Na spód: 
- 100 g kakaowych herbatników typu Oreo
- 2 łyżki masła

Na polewę: 
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- 150 g malin (mogą być mrożone)

Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. W międzyczasie rozdrabniamy herbatniki (blenderem lub w woreczku, wałkując zawartość), rozdrobnione mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy formę. W misce łączymy składniki na ciasto (wystarczy wymieszać łyżką) i dolewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Masę serową przelewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 50 min, jeśli po tym czasie wykałaczka włożona w ciasto jest oblepiona ciastem pieczemy dalej. 

Studzimy ciasto i gdy wystygnie, polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej ze śmietanką 30%. Następnie na polewie układamy maliny. Najlepiej smakuje po nocowaniu w lodówce :). 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz