Składniki:
Na masę:
- 500 g twarogu delikatnego, zmielonego (np. President)
- 250 g mascarpone
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- tabliczka gorzkiej czekolady
Na spód:
- 100 g kakaowych herbatników typu Oreo
- 2 łyżki masła
Na polewę:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- 150 g malin (mogą być mrożone)
Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. W międzyczasie rozdrabniamy herbatniki (blenderem lub w woreczku, wałkując zawartość), rozdrobnione mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy formę. W misce łączymy składniki na ciasto (wystarczy wymieszać łyżką) i dolewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Masę serową przelewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 50 min, jeśli po tym czasie wykałaczka włożona w ciasto jest oblepiona ciastem pieczemy dalej.
Studzimy ciasto i gdy wystygnie, polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej ze śmietanką 30%. Następnie na polewie układamy maliny. Najlepiej smakuje po nocowaniu w lodówce :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz