poniedziałek, 31 października 2016

Leczo

Leczo to dla mnie danie-wyzwanie. To jedna z popisowych potraw mojej Teściowej. Nawet nie próbuję stawać w szranki z mistrzynią, ale na potrzeby własne wypracowałam skromną wersję. To idealna potrawa na jesień - lekko pikantny smak doskonale rozgrzewa.

Składniki:

- około 200 g kiełbasy
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 4 pomidory
- 1 cukinia
- ostra papryka
- sól
- pieprz


W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zbrązowieje dodajemy kiełbasę w plasterkach. Gdy kiełbasa się zarumieni dodajemy obie papryki i dusimy ok. 3 minuty. Wrzucamy pomidory, na mniejszym ogniu dusimy ok.8 min, aż puszczą sok. Doprawiamy i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusimy jeszcze ok. 15 min, aż cukinia zmięknie. Można jeszcze doprawić.

Z kromką świeżego chleba to kompozycja idealna.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz