wtorek, 25 października 2016

Włoskie smaki #1 Scamorza

Pewnie już wspominałam, że poważnym punktem w moim planowaniu posiłków są tygodnie tematyczne w Biedronce i Lidlu. Tym razem padło na Lidla, w którym trwa tydzień włoski, więc jeśli macie ochotę na przekąskę prawie jak z Aqua e Vino  to pędźcie po Scamorzę.

Składniki:

- wędzona Scamorza (lub Mozarella)
- 5 plastrów szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej/jamon
- koncentrat pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pesto

+ składniki na sałatkę

Rozgrzewamy piekarnik do 150 st. 2 łyżeczki koncentratu mieszamy z 2 łyżkami wody, dodajemy zioła prowansalskie i czosnek, mieszamy. Smarujemy sosem plasterki szynki, układamy grube (ok.1 cm) plastry sera i zawijamy jak roladki. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 min (do momentu, kiedy ser zacznie rozkosznie wypływać z szynki). Podajemy z pesto i sałatką. Spróbujcie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz